Hoppa till huvudinnehållet

Noshörningsnyheter

4 januari, 2018

På bilden ovan är Zuri  runt 1 år och ligger bredvid sin mamma Zinzi.

Den 16 november 2011 föddes trubbnoshörningen Zuri här hos oss på Borås djurpark. När hon var runt 3 år gammal var det dags för henne att flytta till Köpenhamn zoo för att förhoppningsvis kunna få egna ungar och på så vis hjälpa till att säkra artens fortlevnad.  Under gårdagskvällen nåddes vi således vi av den glädjande nyheten att Zuri fött en kalv! Det blev en hane och han föddes kl 20.38 den 3e januari. På följande länk kan du se en live-stream från noshörningsstallet, och den nyfödda kalven https://www.zoo.dk/sv/om-zoo/zoo-tv/.

Vi har även fått uppdateringar från Knuthenborg Safaripark i Danmark, som numera är hem åt Boråsfödda noshörningen Jamala. Hon flyttades den 30/10 2017 med hjälp av en transportfirma specialiserade på djurtransporter av den lite större sorten. TV4 gjorde ett inslag om vårt arbete och flytten av Jamala (går att hitta på vår hemsida och TV4.se), i följande video kan en se hur det såg ut när hon kom fram till Knuthenborg;

Berta flytter ud og Jamala flytter ind

Kemi er helt essentielt, når det kommer til parring hos næsehorn. Derfor er hunnen Berta nu rejst til England, da hun og hannen Shaka simpelthen ikke var på bølgelængde.I stedet er lille Jamala fra Borås Djurpark flyttet ind ❤️ Vi håber, at hun og Shaka kommer til at holde af hinanden!

Posted by Knuthenborg Safaripark on Wednesday, 1 November 2017

Den sydliga trubbnoshörningen är en hotad art och ingår i ett europeiskt bevarande projekt kallat EEP.  Varje förflyttning av ett djur koordineras mycket noga och rekommendationer sker med avseende på djurens genetiska värde och vilka individer som de eventuellt ska paras ihop med, för Zuris del blev platsen Köpenhamns Zoo och för Jamala Knutheborg. Djuren som flyttar mellan djurparker byts genom donationer och det finns inget kommersiellt intresse, utan vårt arbete sker i syfte för arternas bevarande, att väcka intresse och skapa förståelse kring djuren och vår omvärld.

Dela detta inlägget