Hoppa till huvudinnehållet

Donationer från djurparkens besökare till Namibias geparder

7 februari, 2018

Att informera och engagera Borås Djurparks besökare om olika situationer som rör djur och människor runt om i världen är en av Borås Djurparks allra viktigaste uppdrag. Vi tror att genom kontaktytorna som skapas här mellan djuren, parkens personal och våra besökare leder till eftertanke och engagemang för djur och människor i vår omvärld.

Geparden och det arbete med att uppmärksamma deras situation i det vilda är ett bra exempel. En ny rapport, som publicerats i tidskriften Proceeding of the National Academy of Sciences december 2016, varnades det för att geparden är på väg att bli utrotad. Geparden är världens snabbaste däggdjur och man uppskattar att det endast finns ca 7 000 geparder kvar i vilt tillstånd. Enligt samma undersökning lever ungefär hälften av världens geparder i en stor stam som sträcker sig över sex länder i Afrika. I Asien är geparden redan praktiskt taget utrotad. Namibia är det land som har flest geparder med ca 2 500 djur.

Sedan 1999 väljer Borås djurpark att årligen stötta Cheeta Conservation Found (CCF), och 2017 är inget undantag. Innan Julhelgen skickades en donation på 42.789 SEK till CCF. Borås Djurparks donationer kommer från gåvor i sparbössan inne i rovdjurshuset som våra besökare skänker, men också genom sålda vattenflaskor där 2 kr plus panten från varje såld flaska av djurparkens ”Gepardvatten” oavkortat går till CCF, samt vissa andra bidrag från organisationer och privatpersoner.

Under januari månad var en representant från Borås djurparks bevarande och insamlingsfond på resa i Namibia och CCF. Resan är mycket viktigt för att på plats kunna se hur arbetet fortskrider och hur våra donationer förvaltas. Vi ser fram emot en längre uppdatering detta framöver.

Vill man veta mer om hur CCF arbetar redan nu kan man läsa mer här: http://www.boraszoo.se/bevarande/bevarandeprojekt/ccf-projektet/ och på deras hemsida www.cheetah.org.

Vi vill bara tacka för att ni är med och bidrar! Tillsammans gör vi detta möjligt!

Dela detta inlägget