Hoppa till huvudinnehållet

Blodnäbbsvävare

Det finns en mängd olika vävarfåglar och de allra flesta utav arterna häckar i Afrika, söder om Saharaöknen. Typiskt för familjen vävare är deras förmåga att fläta vackra bon som på ett karakteristiskt sätt skapar hängande bokolonier uppe i trädkronorna.

Kortfakta
Klass Fågel (Aves)
Ordning Tättingar (Passeriformes)
Familj Vävare (Ploceidea)
Släkte Quelea
Art Quelea quelea
Storlek

Arten blir som vuxen ­mellan 11–13 cm och väger mellan 15–20 gram.

Livsmiljö

Savanner eller jordbrukslandskap i stora delar av Afrika, så länge som det finns bra boträd där de kan väva sina njurformade hängande bon.

Föda

Ute i naturen lever arten i stora kolonier som ständigt söker efter frön i olika former.

Visste du?

Blodnäbbsvävaren kan variera i färgen och under större delen av säsongen är båda könen spräckliga i beigea och sandfärgade mönster. Honan behåller ofta grundfärgen året runt, men hannar ändrar vid parningssäsong färg till gulare eller rödare färger i fjäderdräkten.

Stora kolonier utav blodnäbbsvävare i jordbrukslandskap ställer till med problem för lantbrukare när de ibland ger sig på sädesfält och orsakar stora skador.

Fortplantning

Honan lägger 2–3 ägg som ruvas i ca 12 dagar.

Livslängd

Upp till 10 år, men i det vilda 2–3 år. Många rovlevande fåglar har blodnäbbsvävare som huvudföda.

Hotkategori

Blodnäbbsvävaren är inte hotad i det vilda, utan räknas till den talrikaste fågelarten i världen. Man räknar med att det historiskt funnits upp till 10 miljarder fåglar, men skadedjurskontroll har idag decimerat antalet till ungefär 1,5 miljarder.

Hotkategori enligt IUCN
 • Livs
  kraftig

 • Miss
  gynnad

 • Sårbar

 • Starkt
  hotad

 • Akut
  hotad

< Röd panda