Hoppa till huvudinnehållet

Savannbuffel

Savannbuffeln lever i stora hjordar med mellan 50–500 djur, huvudsakligen under större delen av året bestående av kor och kalvar. Vid parningstid ansluter sig tjurar, som annars går i mindre grupper med enbart handjur. Arten anses vara det farligaste djuret i Afrika.

Hotkategori enligt IUCN
  • Livs
    kraftig
  • Miss
    gynnad
  • Sårbar
  • Starkt
    hotad
  • Akut
    hotad
  • Utdöd
  • Klass Däggdjur (Mammalia)
  • Ordning Partåiga hovdjur (Artiodactyla)
  • Familj Slidhornsdjur (Bovidae)
  • Släkte Syncerus
  • Art Syncerus caffer
  • Underart S.c. caffer
Allätare
Storlek

Savannbuffelns vikt är 700–1 000 kg.

Livsmiljö

Det finns två underarter afrikanska bufflar; savannbuffeln som lever på savannen och den mindre rödbuffeln som lever i regnskogsområden. Den sistnämnda blir inte lika stor som sin svarta släkting.

Föda

Savannbuffeln äter i första hand gräs, men omkring 5% av dieten utgörs av blad och skott. Savannbuffeln behöver dricka minst en gång per dygn och trivs därför bäst i områden med bra tillgång på vatten.

Livslängd

Savannbuffeln kan leva ca 16–20 år, i djurparker omkring 30 år.

Hotkategori

Populationen av savannbuffel har minskat på grund av jakt, sjukdomar och konkurrens från tamboskap. I Sydafrika blev den under en period tillfälligt utrotad, men har återintroducerats igen.

Fortplantning

Honan är dräktig i elva månader och föder normalt en kalv. Parningstiden är inte säsongsbunden men är som intensivast under regnsäsongen.

Visste du?

Savannbuffelns matsmältningsystem gör att den kan tillgodogöra sig näring från längre och grövre gräs än någon annan idisslare?

Större rovdjur som exempelvis lejon är givetvis en fara för buffeln, men ofta är det faktiskt parasiter och fästingar som ställer till med långt mycket mer plåga för dem. Flera fågelarter tillåts dock att fungera som hjälp för att ta bort de störande krypen.

Kungspytonorm > < Humboldtpingvin