Sebramangusten är ett litet och till största delen rovlevande däggdjur som lever på den afrikanska savannen, precis som den nära och mer kända släktingen surikaten. Arterna har liknande beteenden och livsstil.
Sebramangusten väger ungefär 1,6 kg.
Sebramangusten lever i sociala grupper på upp till omkring 30 individer bestående av flera familjeenheter. Bon grävs snabbt ut i exempelvis övergivna termitstackar. Den karakteristiska upprättstående ställningen använder sig sebramangusten av för att undersöka omgivningen efter eventuella faror.
Sebramangusten äter främst insekter men också mindre ryggradsdjur och frukt. När giftiga ormar infångats kan sebramangusten äta dem utan att påverkas av giftet.
Ungefär 10–12 år.
Sebramangusten är för närvarande inte hotad. Den har en stor geografisk spridning, finns i många olika miljöer och är rikligt förekommande i skyddade områden.
Sebramangusthonan är dräktig i två månader och föder två till sex ungar. Honorna i gruppen föder sina ungar vid ungefär samma tidpunkt.
I sebramangustens beteende ingår att gemensamt försvara sig mot rovdjur som är större än de själva, som t. ex. rovfåglar och schakaler. De sluter sig då samman tätt intill varandra som en slags aggressiv ”superorganism” och skrämmer på så sätt sin fiende.
Flocken av sebramangustrar stannar sällan på ett ställe, utan drar vidare efter några dagar eller någon vecka.
Mangusten är aktiv på dagen men spenderar gärna ett par timmar i skuggan när det är som varmast på dagen.