Hoppa till huvudinnehållet

Zooskola

Utbildning i djurparken har idag blivit ett av våra allra mest viktiga kärnämnen. Vissa bland de mer tongivande bevarandebiologerna som arbetar med bevarande av hotade arter inom europeiska djurparker, pratar idag om att informationen och utbildningen om dessa arter av djur och växter är minst lika viktig, kanske viktigare, än själva aveln av de hotade djuren som finns på världens djurparker.

Djurparker ska fungera som en folkbildande plats för allmänheten. Här ska man kunna få till sig information om världens hotade flora och fauna. Alla ska också få chansen att träffa djur som de man under livet i regel inte kan få se någon annanstans än på en djurpark. Genom olika aktiviteter, försöker djurparkerna, baserat på djurparken tema, nå ut med olika budskap om miljö och natur. Borås Djurpark har nordiskt och afrikanskt tema som vi jobbar med.

Zoolärare i djurparker har en näst intill outtömlig källa till kunskap bland alla våra fantastiska djur som vi kan lära barn och vuxna utifrån så att man på ett enkelt sätt kan lära sig förstå naturen och djuren. De som utbildar är inte bara zoolärare, de kan vara vem som helst som på olika sätt jobbar i djurparken!

Att läsa till djurvårdare i djurpark:

För några år sedan startade Borås Djurpark ett samarbete med REALgymnasiet Borås där djurparkens zoolärare fungerar som kursansvariga för elevernas djurinriktning där inte bara skötsel, tillsyn, djursjukvård etc. ingår utan även bevarandebiologi.

Förutom detta så kommer flera utav Sveriges naturbruksgymnasium till djurparken för att erhålla viktig praktik i sin utbildning. Bland mer flitige och regelbundna gäster kan nämnas Munkagårdsgymnasiet i Varberg, Spånga Naturbruksgymnasium i Stockholm samt Djurgymnasiet i Stockholm. Eleverna får förstås en mycket bred bas att stå på i sitt djurkunnande som färdiga djurvårdare. Är du intresserad av att läsa till djurvårdare? Kolla då de olika skolornas hemsidor för mer information!

Nyfiken?

Är du intresserad av spännande aktiviteter, skolresa och/eller utbildning i Borås Djurpark?
Läs mer i menyn till vänster eller hör av dig direkt till zooskola@boraszoo.se eller ring oss på tel. 033-353270.

 

Andra former av utbildning
Givetvis kan alla som kommer till djurparken få någon form av utbildning om de önskar. Flera olika program för olika åldrar finns att ta del av om man så är dagiselev eller universitetsstuderande.

Den kanske mest uppskattade aktiviteten bland familjer och äldre är vårt Zooliv där man får testa på att vara djurvårdare. Det blev faktiskt enligt tidningen Äventyr (2011) en av de mest äventyrliga sakerna man kunde göra i Sverige – något som vi förstås helt håller med om!