Hoppa till huvudinnehållet

Giraffer på savannen

13 juni, 2012

Vi har totalt sex baringogiraffer här i djurparken: Korongo, Sharifu, Kiraka, Amani, Baridi och den lilla giraffkalven Kiitawi som föddes i mars i år.

Giraffen lever på Afrikas trädsavanner. Den långa halsen behövs för att den ska nå upp till bladen i akaciaträden. Hanen sträcker sig så högt han kan och betar upp till fem meter ovanför marken. Honan betar ofta längre ned på trädet. Med hjälp av den 40 centimeter långa tungan, tar den tag om kvistarna och river av bladen. Av alla djur har giraffen längst hals. Men ändå har den bara sju halskotor, precis som vi människor och de flesta andra däggdjur. Visste du att giraffen sällan lägger sig för att sova eftersom det tar för lång tid att resa sig upp om det kommer ett lejon och attackerar. Då behöver giraffen kunna försvara sig med sina stora klövar och hårda sparkar.

Här i Borås Djurpark går girafferna tillsammans med elefanter, bläsbockar, kafferbufflar, elandantiloper, strutsar och sebror på den drygt 2 hektar stora savannen. Att se djur gå i ett gemensamt hägn är givetvis en spännande upplevelse, men avsikten är främst att djuren ska vistas i en så naturlig miljö som möjligt och deras interaktioner arter och individer emellan ska stimulera naturliga beteenden. Med totalt åtta olika arter på en och samma yta är Savannen en av våra största upplevelser.

Dags att planera en heldagsutflykt till djurparken! Vi har öppet dagligen hela sommaren från kl. 10.00.

Dela detta inlägget