Nordiska skogens förtrollade värld

Många av de mest fascinerande djuren finns här i vår egen del av världen. Den mytomspunna vargen, bamsiga brunbjörnen och många fler väntar på dig i Nordiska skogen.

Brunbjörn Nordiska skogen

Mystik och djupa skogar

De vilda djuren i Nordiska skogen finns överallt i våra vaggvisor och sagor. I Borås Djurpark kan du uppleva dem livs levande. I skogen finns de spännande rovdjuren brunbjörn, varg och lodjur. Håll också utsikt efter sälarna i skogens sjö. Blir du sugen på en paus och älskar tacos så är Björnkaféet ett perfekt stopp.

Förväntad upplevelse:Leta noga så får du syn på dem
Antal djurarter:7
Café:Björnkaféet
Grillstuga:Ja
Kiosk:Björnkiosken
Lekplats:Björnlekplatsen

Den mest spridda arten i världen

Vargen är en utpräglat social art med starka familjeband. En vargflock består av en grupp individer som är nära släkt med varandra och som leds av ett ledarpar, även kallat alfapar. I flocken råder en strikt rangordning. Det är bara alfaparet som fortplantar sig och som därmed står för flockens tillväxt.

Vargen är extremt anpassningsbar, och har därför kunnat sprida sig till alla möjliga livsmiljöer utom tropisk regnskog och öken. Sett som art är den bland de allra mest spridda arterna i världen, även om den skandinaviska underarten (el. populationen) anses vara ”akut hotad”.

Varg Borås Djurpark

Ta er tid och spana väl!

Det finns några djur i parken som kan vara lite svåra att se och som vi ofta får frågor om. Många av de nordiska rovdjuren är skygga och vi är stolta över att vi ger dem möjlighet att få fortsätta vara det hos oss i parken. Däremot förstår vi att det innebär en utmaning för besökare att få syn på dem, men ger man det lite tid får man oftast en skymt av dem. Allt som oftast sitter de och kollar på oss men de smälter så väl in att man får spana en stund och låta ögat anpassa sig. Så tar er tid och spana väl!

Ett räddat djur

Visste du att visenterna har funnits i det vilda här i Sverige, fast det var mycket länge sedan? För 100 år sedan försvann de sista visenten från det vilda i Polen. Men tack vare hjälp från olika djurparker som Borås djurpark, finns det idag visenter på flera olika platser i Europa. Att visenterna idag lever ute i den europeiska naturen, är ett bra exempel på att om vi alla hjälps åt kan vi faktiskt rädda djur från att försvinna för gott.

Kan du få syn på ett lodjur?

Även om det finns ca 1 200 lodjur i Sverige så är det få personer som har fått se ett vilt lodjur i den svenska naturen. De är nattaktiva djur och jagar främst rådjur och renar. De är även riktigt bra på att klättra i träd, att hänga upp köttbiten i ett träd är ett sätt att aktivera lodjuren på djurparken. Det gör att de får tänka och använda sin fysiska förmåga för att få tag i sin mat.

Anpassade för vårt kalla klimat

Vissa djur klarar kyla bättre än andra, våra nordiska djur är ju givetvis väldigt väl anpassade för vårt kalla klimat. Vargarna har dessutom den absolut finaste och tjockaste pälsen vid denna tid på året och de är fantastiska att titta på.

Visste du att? Under vinterhalvåret ligger björnen i ide och sover. Där föder honan sina ugnar som inte är större än en ekorre vid födsel.

Besök oss!

I vår webbshop köper du både biljett och bokar din plats.

Björnlekplatsen Borås Djurpark

Klättra runt på Björnlekplatsen i Nordiska skogen

Du har väl inte missat vår lekplats: Björnlekparken? Spännande vattenlek, och roliga balansgångshinder. Du hittar Björnlekplatsen vid Björnanläggningen.

Björnkaféet

Låt oss presentera Björnkaféet, stället för dig som älskar taco! Med en utsikt över vargar och björnar kan du avnjuta vår härliga tacobuffé.

Tacobuffé
Fikabröd
Mellanmål
Varm och kall dryck
Björnkaféet

Glass, grillkorv eller tågtur?

Björnkiosken

Mitt i nordiska skogen bland björnar och vargar ligger Björnkiosken. Njut av en kopp kaffe eller en glass och slå dig ner på någon av många sittmöjligheter i området.

Grillstuga

Våra grillstugor är alltid i gång. Du hittar dem vid lejonen och björnarna. Grillarna som finns här i djurparken är elgrillar, klara att användas.

Simbas Safaritåg

Tuffa runt i parken med Simbas safaritåg. Utgår från hållplatsen i nordiska skogen. Tåget kör alla helgdagar mellan 15 augusti och 25 september. Biljetter köps ombord.

Visent
Brunbjörn badar

En järv jägare

Järven är ute i naturen en utpräglad enstöring. För det mesta äter de kadaverrester som blir kvar efter andra rovdjur och därigenom fyller de en viktig ekologisk funktion. Endast i undantagsfall, oftast när det är djup snö med skare, springer järven ikapp och dödar renar eller rådjur som då har svårare att springa ifrån järven.

Järv Borås Djurpark

Var med och gör
skillnad du också!

Djurparken vill genom Wildlife Conservation fund samla in pengar som ”öronmärks” för att stödja bevarandearbete med hotade djur och livsmiljöer, såväl nationellt som internationellt. Fondens insamlade medel doneras till organisationer, föreningar etc. som i någon form bidrar till att skapa bättre förutsättningar för hotade arter och hela biotoper.

Några av de djurarter som under åren har ingått i bevarandeprojekt och som har fått del av Borås Djurparks donerade pengar är: Gepard, Afrikansk elefant, Lejon, Schimpans, Borneo Orangutang, Afrikansk Vildhund, Bomullshuvudtamarin, Trubbnoshörning och Röd Panda.

Donera till vårt bankgiro 5327-1599, eller swisha 123 088 95 92, eller lägg ditt bidrag i en av djurparkens sparbössor inne i parken.

Tack för din insats!

Apa i ett träd