Vandra genom den Afrikanska savannen.

Styr stegen mot dammet på den Afrikanska savannen. Det är här de riktiga tungviktarna finns – noshörning, buffel och vår berömda och unika flock av afrikanska elefanter.

Savannens
fantasifulla djur

Ge dig ut på en vandring till den Afrikanska savannen. Här finns fantastiskt fantasifulla djur. Som det långhalsade djuret som har små ludna horn och kan bli över 5 meter högt. Eller det grå djuret som väger mer än en bil och har horn på nosen. För att inte tala om flocken med världens största landdäggdjur som har jättelika öron och näsor som kan bli uppemot två meter långa.

Förväntad upplevelse:Mäktiga vyer
Antal arter:14
Restaurang:Savannrestaurangen
Utkiksplats:Över savannen
Lekplats:Nej

Cheetah Conservation Fund (CCF)

Borås Djurpark har valt att stödja Cheetah Conservation Fund (CCF) som arbetar för att säkerställa en framtida överlevnad för geparden och dess eko-system. CCF bildades 1990 och verkar huvudsakligen i Namibia, där 95 procent av landets geparder lever utanför skyddade områden. Genom bl.a. uppfödning av stora herde­hundar, som avskräcker geparderna att jaga ­människans tamboskap, syftar CCFs satsningar till att på olika sätt att förbättra lokalbefolkningens syn på gepardens närvaro.

Vem hoppar högst?

Bläsbocken hoppar inte så högt som andra antiloper, vilket gör den relativt lätt att hägna in i djurpark.

Bläsbocken tillhör samma typ (klad) av antiloper som gnu. Gnun är dock känd för att vara en gräsbetande vandrare som förflyttar sig i takt med årstidernas växlingar och tillgång på färskt gräs. Bläsbocken däremot är en art som har revirbildande på ett mycket mindre område.

De har en förkärlek till att beta lågväxande gräs. Man har exempelvis observerat att de gärna äter de speciella gräsarter som snabbt etablerar sig efter gräsbränder.

Den fredliga noshörning

Trubbnoshörningen återfinns på öppen savann, gärna med nära tillgång till vatten. Under dagens hetta tar den svalkande gyttjebad, vilket även skyddar mot insekter. Under normala förhållanden är trubbnoshörningen ett fredligt djur, men blir den retad eller plötsligt överraskad kan den anfalla med otrolig snabbhet för sin storlek.

Den starkt hotade Bongon!

Lyckas man inte förebygga jakt och spridning av sjukdomar kommer den östliga underarten av bongo att helt försvinna i det vilda.

Djurparkerna i Europa har satsat speciellt hårt på att bevara och avla just den östliga underarten av bongo för att i framtiden kunna stödja utplanteringsprojekt med friska djur. Än så länge är dock deras vilda miljö inte tillräckligt trygg för att det ska kunna ske.

Där ränderna aldrig går ur 

Det finns flera olika teorier kring sebrans ränder. Att de fungerar som kamouflage är inte troligt, med tanke den otroliga mängd sebror som ofta finns på en plats, så det kan uteslutas. Däremot visar forskning att ränderna är en social signal som gör att sebror gärna söker upp varandra och grupperar sig i hjordar. Ränderna stimulerar också putsning individer emellen och individer känner igen varandra på långt avstånd. Av mindre vikt verkar också vara att individer ska smälta in bättre i en grupp, när de blir jagade av ett rovdjur.. 

Det största levande däggdjuret

Stäppelefanten, den ena av två arter afrikanska elefanter, är det största nu levande landdäggdjuret. Ett av de största hoten mot elefanten har varit människans begär efter elfenben – det vita guldet.

Visste du att? Betarna egentligen är elefantens ombildade framtänder i överkäken. Betarna används för att gräva med, för att skala av bark från träd (som de sedan äter), för att visa upp i sociala situationer och inte minst ibland för att slåss med.

Savannrestaurangen

Parkens största restaurang hittar du vid savannen, vackert belägen mellan elefanthuset och aphuset. Nu även med en ny och häftig terrass med utsikt över savannen!

Här serveras dagens lunch, fika och glass!

Besök oss!

I vår webbshop köper du både biljett och bokar din plats.

Missa inte