Borås djupaste djungel

Mitt i parken hittar du Borås djupaste djungel. Här är lejonet kung men det finns några andra som alltid stjäl showen – aporna!

Vårt egna Djungelrike

Mitt i Borås Djurpark är djungeln som djupast och ljuden som mest exotiska. Aporna har full koll på Djungelriket och signalerar från sina öar att det är människor i närheten när du närmar dig. Fortsätter du mot Rovdjurshuset får du uppleva något alldeles speciellt, ett av världens största kattdjur – lejonet.

Förväntad upplevelse:Tjoande apor och mäktiga lejon
Antal djurarter:8 arter
Kiosk:Djungelkiosken
Lyckohjul:Djungelhjulet
Grillplats:Ja, i anknytning till lejonen
Fikaplats: Ja, i anknytning till Djungelkiosken

Bomhullshuvuds
tamariner

Upplev  bomhullshuvuds-tamariner på nära håll i
deras nya regnskogshem!

Avverkning av Colombias regnskogar har länge påverkat bomullshuvudtamarinen negativt. Viktigt för artens bevarande är att skapa regnskogskorridorer som förenar skogsområden.

Pilgiftsgroda

Pilgiftsgrodan är världens giftigaste ryggradsdjur. Giftet får de i sig från en specifik art skalbaggar som de äter. De lever i ett mycket begränsat område i låglandet i Colombia. Skogsskövling och föroreningar på grund av gruvdrift och besprutningar på odlingar hotar deras framtid i det vilda.

Rödfotad
skogssköldpadda

Den rödfotade skogssköldpaddan lever i täta skogar och torra gräsmarker. De äter en variation av föda främst frukter, men även kadaver. I det vilda har de en viktig roll som fröspridare från växterna de äter. Den rödfotade skogssköldpaddan hotas av habitatförstörelse och att människor jagar dem för köttets skull.


Möt människans närmsta
levande släkting

Med undantag av dvärgschimpansen är schimpansen människans närmaste nu levande släkting. Vår likhet är i många avseenden slående – några exempel är den människolika ansiktsmimiken, intelligensen och den praktiska förmågan att lösa problem samt tillverka verktyg.

Schimpanser spenderar lika mycket tid i träden som på marken, men sover och äter mest uppe i träden. De lever i regnskogsmiljö i samhällen på 15–120 djur som delvis nyttjar överlappande hemområden, trots att alla individer i samhället sällan påträffas tillsammans. 

Skogsmänniska

Orangutang betyder ”skogsmänniska” på malaysiska och de är de enda nu levande så kallade människoapor som -förekommer utanför Afrika. Orangutangens vikt är 65–100 kg. Honan väger knappt hälften så mycket som hanen. Äldre hanars utseende kan förändras och de får då stora kindvalkar och en kindpåse.

Känsliga för kyla

Våra apor är däremot mycket känsliga för kyla och trivs bäst inomhus på vintern. Under sommarhalvåret är det gärna utomhus, då kan du se dem busa och svinga längs träden på sina öar utanför aphuset.

Oroväckande utrotningstakt

45 000 borneo­orangutanger fanns kvar när man senast inventerade arten. Det betyder att minst 50% av hela arten försvunnit de sista 60 åren. Utrotningstakten är extremt snabb, främst på grund av palmoljeindustrin. Den vegetabiliska oljan används i otaliga mat- och nyttoprodukter här i västvärlden.

Visste du att? Ett av de allvarligaste hoten mot gibboner är palmoljeindustrin. Tillverkningen av billig vegetabilisk palmolja är ett hot mot Asiens flora och fauna. Endast genom att vi konsumenter väljer produkter som är fria från den typen av olja, kan naturen räddas.

Upplev äventyret!

Besök vår fantastiska värld – en resa jorden runt där du får träffa alla dina favoritdjur.

Fika, grilla eller prova lyckan!

Djungelkiosken

Ta en paus och slå dig ner på nya djungelterrassen och unna dig något smarrigt från apornas egna kiosk, Djungelkiosken. Här finns både lättare lunchalternativ och sötsaker.

Grillstuga

Våra grillstugor är alltid i gång. Du hittar dem vid lejonen och björnarna. Grillarna som finns här i djurparken är elgrillar, klara att användas.

Lyckohjul

Prova lyckan i vårt djungelhjul. Fullproppade med stjärnvinster. Har du tur kanske vinner du något fint att ta med hem!

Borneoorangutang
Sebramangust

Hotade arter från regnskogen

Bomullshuvudtamarinen lever i Colombia i Sydamerika och är en extremt hotad art eftersom den förekommer i ett område som är starkt ansatt av skövling och över-exploatering av regnskog. Arten lever i tropiska regnskog i grupper upp emot 20 individer, men mer vanligt är grupper på 3–9 individer.

Gruppen håller sig med ett revir på 7–10 hektar och består av ett dominant par, deras årsungar och ett antal unga hanar och honor av lägre rang. Endast en hona i gruppen producerar ungar. Hon föder två ungar efter en dräktighet på fem månader och kan producera fyra ungar om året. De andra medlemmarna i gruppen hjälper till att föda upp och bära ungarna.