Egyptisk landsköldpadda

Egyptisk landsköldpadda

Testudo kleinmanni, Egyptian tortoise
Afrikas minsta typ av landsköldpadda har i allt mer ökande takt försvunnit ifrån det vilda och nu finns bara ett litet okänt antal kvar i trakterna av Libyen och arten är kritiskt hotad där det enskilt största hotet är illegal sällskapsdjurshandel.

Dräktig:80-201 dagar till kläckning
Antal ungar:1-4 st
Vikt:400 g
Längd:15 cm
Föda:Växtätare
Levnadsmiljö:Öken

Hotkategori

Rödlistning är en klassificering av arter inom växt- och djurlivet efter en bedömning av deras utdöenderisk. Syftet är att kartlägga och bedöma arters tillstånd och status, den risk de löper att försvagas eller dö ut, och vilka åtgärder som krävs för att förbättra deras situation.

CR
Akut hotad (Critically Endangered)

Storlek

Arten är bland de minsta av de olika typerna av landsköldpaddor och blir i regel bara upp till 15 cm (skallängd) som vuxen.

Livsmiljö

Karga öken- eller halv­ökenmiljöer i Libyen och Egypten.

Föda

Gräs, sallad och örter av olika slag och i det vilda olika ökenväxter.

Hotkategori

Sannolikt är arten helt utrotad i Egypten idag, men ett fåtal vet man finns kvar i Libyen. Anledningen till hotet är till stor del att man samlat in otroliga mängder djur för att säljas som sällskapsdjur i Europa och USA. Trots att de är skyddade av handelsregler (CITES) sker ibland ändå illegal smuggling. Ofta transporteras djuren under hemska förhållande och många klarar sig inte.

Fortplantning

Arten är delvis revirhävdande och vid parnings­säsong uppvaktar hanen honan på ett ibland till synes ganska så våldsamt sätt. Han kan nämligen springa på henne och ramma hennes skal, eller bita mot huvud och skalkanter innan parning sker.

Visste du? 0,27 km/h är ungefär vad landsköldpaddor av olika arter håller i snitthastighet, men egyptiska landsköldpaddor är ofta lite snabbare än så.

Den egyptiska landsköldpaddan är en ökenlevare som får den mesta delen utav vätskan genom nedbrytning av maten. I öknen finns sällan något att dricka. Sköldpaddor kan på olika sätt dra in huvud, ben och svans under skalet för att skydda sig mot rovdjur. Skalet är en utväxt ifrån revbenen.