Hoppa till huvudinnehållet

Ny noshörning

8 oktober, 2012

Dessvärre och i takt med att andra arter försvinner, ökar förstås risken att de står näst i tur – dessutom är jakten på denna art speciellt hård just nu i länder som t.ex. Sydafrika, vilket ökar den risken. Anledningen till jakten är myten i Asien om att hornet ska bota olika åkommor och finns fortfarande i traditionell medicin – detta trots att hornet består av precis samma keratin-material som vårt hår och naglar.

Som bekant fick ju noshörningskon Zinzi på Borås Djurpark en liten kalv i november 2011 som fick namnet Zuri. Däremot har inte vår andra hona Namakula fått någon kalv. Det man kan få göra för att få parning att fungera även för henne, är att ge henne alternativet att para sig med en annan tjur än vår Bhasela.

Som tur är så fanns det en annan trubbnoshörningstjur på nära håll i Kolmårdens djurpark, så nyligen gick turen dit. Att transportera en över 2 ton tung noshörning är dock ingenting som man ger sig på själv, så Interzoo fick stå för transporten, som har stor vana att göra mer speciella djurtransporter. Tillbaka från Kolmården kom istället en ny tjej som har det (inte helt lätta) namnet Mashikishiki. Nu får vi verkligen hoppas att de båda två finner tycke för sina nya tjurar!

Dela detta inlägget