Hoppa till huvudinnehållet

Skötsel av elefanter

21 november, 2012

Elefantskötsel och säkerheten kring den typen av djurvård är ett stort kapitel på Borås Djurpark och är både personal- och tidskrävande om den ska göras på rätt sätt. Historiskt har elefantskötsel varit ett svårt kapitel, där djurparker fått lösa många hanteringsproblem med sina djur helt på egen hand. Idag träffas ofta många djurparker tillsammans med experter såsom Alan och det gör att man har liknande sätt att arbeta med sina djur i stora delar av Europa. På det sättet kan man ha god tillsyn av fötter, tänder, kropp/öron och exempelvis lätt ta blodprov av sina djur, något som annars hade varit svårt med flera ton tunga elefanter.

Träningen för Borås Djurparks elefantkor (inkl. en tjurkalv) sker genom fri kontakt där djurvårdarna jobbar tätt inpå djuren medan träningen av vår tjur sker genom skyddad kontakt med en stor vägg emellan. Skyddad kontakt sker med djur som är farliga för oss människor och det är alltid en stor afrikansk elefanttjur som Kibo, med en vikt på över 5 ton.

Borås Djurpark har haft hjälp av Alan Roocroft under ett antal år där han någon gång per år kan komma hit och stå för fortsatt träning av redan väldigt erfarna och välinarbetade djurvårdare och han kan då även komma med feedback hur man kan utveckla sitt arbete. Han studerar även om man kan genomföra förbättringar i träningen och har en närmast unik förmåga att strukturera och lösa hanteringsproblem sett utifrån den enskilda elefantens behov, där interaktionen och kontakten människa-djur blir en fantastisk och rakt igenom positiv del av det naturliga livet och den dagliga skötseln.

Denna gång blev huvudfokus på våra något yngre individer, M´Changa och Panzi där lite nya modeller för mer träning av just dem betonades speciellt. På bilderna sker träning av Kibo genom den skyddade kontakten.

Dela detta inlägget