Hoppa till huvudinnehållet

Flytt av noshörning till Köpenhamn Zoo

16 oktober, 2014

Under tisdagen den 14/10 var det dags att säga farväl till noshörningshonan Zuri som föddes här i djurparken för snart 3 år sedan. Biologiskt sett är det precis rätt tid för Zuri att flytta iväg.

Noshörningstransporter är mycket planering med eftersom även unga noshörningar som Zuri väger upp emot ett ton. Vägning av den 1800 kg tunga lådan med Zuri inuti visade faktiskt att hon vägde ungefär 800 kg, medan vi vet att hennes mamma Zinzi som ju är fullvuxen väger runt 2 ton. Med lite övertalning av duktiga djurvårdare så sprang en, under omständigheterna, väldigt lugn Zuri in i lådan efter en dryg halvtimma, där veterinär sedan gav lite lugnande för att inte resan skulle stressa henne så mycket.

Kl. 18:30 kom beskedet att hon lastats av i Zoo Köpenhamn som numera är hennes nya hem och där hon förhoppningsvis själv kan bli mamma till nya fina och viktiga kalvar. Under onsdagen fanns även en av våra djurvårdare med för att på ett bra sätt överlämna Zuri till sina nya djurvårdare.

Som många känner till så är ju noshörningar extremt utsatta för tjuvjakt och illegal handel av deras horn, vilket gör djurparkernas arbete med avel och information väldigt viktig!

Noshörningen ingår i EEP-projekt, där varje förflyttning koordineras och rekommendationer sker med avseende på djurens genetiska värde och vilka djur som de eventuellt ska paras ihop med. Djur mellan djurparker byts genom donationer och det finns inget kommersiellt intresse, utan vårt arbete sker i syfte för arternas bevarande och förstås för att vi ska kunna visa dem och fortbilda er besökare så ni ska bli lika intresserade och entusiasmerade av djuren som vi är!

Zuri1 Zuri2 Zuri3 Zuri Zuri4 Zuri5

 

 

 

Dela detta inlägget