Hoppa till huvudinnehållet

Elefanten M´Changa har flyttat till England

13 november, 2014

Under flera månader har det planerats, diskuterats och på olika sätt arbetats på transporten av vår unga elefanttjur M´Changa. På försommaren stod det klart att en förflyttning kunde ske till Noah´s Ark Zoo Farm i Storbritannien. Förflyttningen föregicks bland annat av ett besök för att titta på deras ”Elephant sanctuary”, som är helt nybyggd och där anläggningen från början anpassats till modern elefantskötsel och för att kunna hålla en större grupp djur.

För en liten tid sedan avgick transporten härifrån Borås. När det gäller både transportlådor, lastning och själva transporten gäller att allt är planerat ordentligt innan allt ska hända, eftersom det finns en transportplan där färjor ska passas och boende är bokat, plus förstås att elefanten måste få vila, drick och äta under resan. För att verkligen göra det professionellt krävs att transportören förstås är erfaren och vi har under många år och många transporter av större djur anlitat Interzoo.

Två elefantskötare åkte med i följebil under hela resan och var också med under de första tre dagarna från när M´Changa kom fram. Resan gick bra, sånär som på väntetid i Calais-Dover, på grund av en del sjögång på engelska kanalen, där den första kaptenen inte tillät några djurtransporter ombord.

Väl på plats är allt förstås helt nytt för elefanten, så att ha två elefantskötare som en trygghet är väldigt viktigt för en bra övergång till ny anläggning, nya djurvårdare, nya träningsmetoder, nya rutiner, nya ljud och nya lukter. Även om det är en orolig tid så verkar M´Changa anpassa sig bra och vi håller förstås tummarna för att han får stanna många år på Noah´s Ark Zoo Farm.

Här följer några bilder från transporten. Bloggen kommer inom kort att uppdateras med fler bilder.
Elefantflytt Elefantflytt2 Elefantflytt3 Elefantflytt4

 

Dela detta inlägget