Hoppa till huvudinnehållet

Stora rosa flyttfåglar?!

25 november, 2016

Djurparksveterinärens hörna: 

Stora rosa flyttfåglar?!

 

Jodå -de for från Sverige till Danmark häromdagen. Vi i Borås Djurpark har varit framgångsrika i flera år med avel av större flamingo. Nu var det dags för nya kullar av ”ungdomar” att flytta hemifrån -denna gång till Ree Park Safari i Ebeltoft. De kom med sin transportbil, med speciellt bottenmaterial så att fåglarna inte skulle halka, och hämtade en grupp från oss.

Vid lastning separeras fåglarna först inne i sitt vanliga hus med en mindre, specialbyggd vägg. Därefter tar vi ut de fåglar som skall iväg -de yngre fåglarna känns lätt igen då de ännu inte hunnit få de vuxnas rosa färg. Varje fågel har också en egen ring på benet med en individuell bokstavs- och färgkod. Dessutom har de ett unikt ID-nummer i form av ett chip under huden som läses av med en chipläsare.

Det är mycket som skall ordnas innan fåglarna kan skickas. De skall ha hälsointyg, internationella transportdokument, dokument som visar att de är födda hos oss i djurparken och att det är ok att de förs ut ur landet. Dessutom skall vi som djurpark vara godkända av Jordbruksverket för utförsel av arten och fåglarnas avföring testas för Salmonella och parasiter.

Resten av gruppen fick släppas ut en stund medan transportbilen rullade iväg mot färjan.

Vi ses i djurparken!
Hälsar Vet. Therese Hård

Bakom specialbyggd vägg

Bildtext: Bakom specialbyggd vägg

Flamingogrupp med grå ungfåglar
Bildtext: Flamingogrupp med grå ungfåglar

Lastade i transport med bra bottenmaterial

Bildtext: Lastade i transport med bra bottenmaterial
Resten av gruppen fick komma ut en stund
Bildtext: Resten av gruppen fick komma ut en stund

Transportbilen backar till

Bildtext: Transportbilen backar till..

Dela detta inlägget