Hoppa till huvudinnehållet

Hyenavalp född i Borås Djurpark

27 oktober, 2017

Den 11 september föddes en liten hyenavalp här i Borås Djurpark.

Valpen är honan Ayos och hanen Kitanos första gemensamma unge. Ungen som fått namnet Kelso föddes i en bohåla som Ayo grävt till dem ute i hägnet. När Kelso bara var några dagar gammal flyttade Ayo sin unge till en ny håla långt under en sten. Där i hålan får bara ungen plats vilket gör att Ayo tryggt kan lämna Kelso där. Ofta hittar vi Ayo liggandes i närheten av hålan. När hon diar valpen lockar hon fram den ur hålan, då hon själv är alldeles för stor för att få plats där i. Någon kanske undrar varför det bara föddes en unge? Ute i naturen föder fläckiga hyenor oftast 1-2 valpar, då ungarna är mycket välutvecklade vid födseln blir kullen inte större än så. Hyenavalpar väger ca 1kg när de föds. Kelso är denna veckan ca 6 veckor gammal och växter så det knakar, vid senaste hälsokontrollen vägde den 4kg. Att könsbestämma hyenavalpar är mycket svårt, därför passade man även på att ta ett blodprov vid hälsokontrollen för att på så vis ta reda på vilket kön Kelso har. Fortsättning följer…

Dela detta inlägget