Hoppa till huvudinnehållet

Visenterna på plats i Kaukasus

20 januari, 2018

Den 22/12 nåddes vi av den fantastiska nyheten att visenterna Boel, Borge och de övriga 15 visenterna från Sverige hade nått sin destination i Kaukasus, Ryssland.

I mitten på november 2017 lämnade Boel och Borge Borås djurpark med destination Blekinge och Eriksbergs Viltpark. Vill ni se hur det gick till kan man klicka på följande länk: http://www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/boel-och-borge-ska-%C3%A5terinf%C3%B6ra-sin-ras-i-kaukasus-1.4832665

Efter ca 4 veckor i karantän lastades sedan flocken på en rad transporter och resan kunde börja. Resan gick bra och Tommy Svensson från EBCC som var med under resan meddelade att visenterna var pigga men reagerade lite olika på den nya omgivningen när de kom fram. Projektet har initierats av WWF Ryssland under 2011, med syfte att återplantera bergsvisenter i dess forna utbredningsområden. European Bison Conservation Center Skandinavien kontaktades under 2015 med en förfrågan om att tillhandahålla en grupp med lämpliga individer med avseende på bland annat kön, släktskap och ålder. Till projektet valdes 4 tjurar och 13 kvigor ut som nu är en del av den grupp som ska bidra till att visenterna än en gång kommer att finnas i sitt ursprungliga habitat. Djuren kommer från 4 uppfödare: Avesta visentpark, Borås djurpark, Eriksberg naturreservat och Kungsbyns djurpark och hela projektet är ett samarbete mellan WWF, EBCC Skandinavien och Eriksberg.

Att Borås djurpark få vara en del av detta projekt är stort, och vi känner oss enormt stolta över förtroende att än en gång kunna vara med och bidra. Tidigare har visenter från Borås skickats till återintroduktions projekt i Rumänien. Detta visar också vilken enorm potential som finns när alla samarbetar mot ett gemensamt mål, även om det ligger en bit in i framtiden.  

Roman Mnatsekanov WWF Ryssland.

Dela detta inlägget