Hoppa till huvudinnehållet

Bevarande av afrikansk stäppelefant

25 juni, 2019

Borås Djurpark arbetar med flera bevarandeprogram för utrotningshotade djur, ett av dessa är för arten afrikansk stäppelefant. En del i detta bevarandearbete är att föda upp elefanter på plats här i Borås djurpark. Detta arbete har varit mycket framgångsrikt och det har fötts många elefantungar här hos oss, vissa har fått flytta till andra djurparker och andra har fått stanna här för att i sin tur bli föräldrar. Just nu har vi en grupp elefanter beståendes av två vuxna honor och deras ungar i varierande ålder och ytterligare en hona som inte har några egna ungar. Utöver dessa individer har vi en vuxen tjur som är här i avelssyfte.  Elefanttjuren träffar inte dagligen gruppen med elefantkorna, då elefanttjurar är mer ensamlevande och söker bara upp grupper med kor när det är parningstid.

Inom bevarandeprogrammet för stäppelefant finns det rekommendationer från artkoordinatorn för stäppelefant, att vi ska försöka få fler ungar efter elefanttjuren och våra elefantkor innan det är dags för tjuren att flytta till en annan djurpark . En artkoordinator är en person som ansvarar för att upprätthålla en stark och frisk stam av en djurart och som rekommenderar vilka djur som ska få ungar och vilka individer som ska flytta mellan djurparkerna.

I filmklippet ser ni det första mötet för i år mellan elefanttjuren och gruppen med korna och ungarna. I filmen ser man olika typer av kommunikation som elefanter använder sig av. Inledningsvis kan vi se taktil-kommunikation, vilket betyder att elefanterna använder sin snabel och känsel för att förstå varandra. Vi ser också det som kallas för kemisk kommunikation där elefanterna luktar på varandras andedräkt. Sist men inte minst ser vi den kommunikation som vi människor är mest bekanta med den visuella och auditoriska sättet att prata med varandra genom kroppsspråk och ljud. Vi ser tydligt hur en av våra honor backar upp mot tjuren och även hur de mullrar och trumpetar. Här ser vi också hur mycket större tjuren är jämfört med korna.

Nu hoppas vi att på parning med lyckat resultat! 

 

 

Dela detta inlägget