Hoppa till huvudinnehållet

STÄPPZEBRA

2 augusti, 2019

 

Hundratusentals Grant´s stäppzebror deltar årligen i en av jordens största migrationer. Tillsammans med miljoner gnuer rör de sig över Östafrikas savanner i jakten på färskt bete. De Östafrikanska savannerna är ett av planetens mest produktiva ekosystem, vilket återspeglas i mängden stora växtätare samt rovdjuren som följer i deras spår.

Visste du att det finns flera olika teorier kring zebrans ränder. Att de fungerar som kamouflage är inte troligt, med tanke den otroliga mängd zebror som ofta finns på en plats, så det kan uteslutas. Däremot visar forskning att ränderna är en social signal som gör att zebror gärna söker upp varandra och grupperar sig i hjordar. Ränderna stimulerar också putsning individer emellan och individer känner igen varandra på långt avstånd. Av mindre vikt verkar också vara att individer ska smälta in bättre i en grupp, när de blir jagade av ett rovdjur.

Dela detta inlägget