Hoppa till huvudinnehållet

Hjälp oss att bevara de vilda geparderna!

1 november, 2019

Under hela v. 44 sätter vi på Borås Djurpark fokus på några av våra mest hotade arter och arbetet som sker genom vår Bevarande och Insamlingsfond för djur i det vilda. Under veckan går 5kr från varje såld entrébiljett direkt in i vår fond.

Så vad arbetar Borås Djurparks bevarande och insamlingsfond för djur i det vilda med?

Fonden startades för 2 år sedan för att vi på djurparken på ett enklare sätt skulle kunna hjälpa djuren på plats i det vilda genom ekonomiskt stöd till olika projekt. Vi har noggrant valt ut projekt som jobbar med hotade arter på plats i de områden där de lever. Gemensamt för alla de projekt vi stödjer är att de jobbar både med människor och djur. De fokuserar på att utbilda och hjälpa människor som lever i de områden där de hotade djuren lever. På så sätt skapas ett långvarigt och hållbart bevarandearbete.

Som en del i fonden ingår nu Cheetah conservation fund eller CCF som det kallas som är baserade i Namibia. Vi har jobbat med CCF i 20 år och varit delaktiga i deras viktiga arbete, det är faktiskt det samarbete vi har deltagit längst i.

Så vad gör då CCF?

En stor del av det som CCF jobbar med är information till lokala lantbrukare och boskapsägare som ser geparden som ett hot och därför dödar dem.
Man jobbar även med att stötta lantbrukare genom att fånga och förflytta geparder från deras ägor så de inte känner sig tvungna att döda dem. Ytterligare ett led i det arbetet är att man har en uppfödning av herdehundar som man skänker till boskapsägare. Dessa hundar blir en del av boskapshjorden och är stora nog att jag bort geparder om de kommer för nära.

Man utbildar också skolbarn och studenter från universitet i alltifrån hur man blir en bra farmare till hur man producerar ren energi på ett miljövänligt och ekonomiskt hållbart sätt.

Dessutom har de också öppnat ett informationsmuséum om geparder, för att människor i området ska få en bättre syn på geparden, att man ska bli mer positiv och se värdet i att försöka hjälpa dem snarare än att vara rädd för dem.

Sist men inte minst bedriver de också omfattande forskningsprojekt på geparder i området för att bättre förstå deras biologi och livsstil. Denna forskning kommer väl till pass i arbetet att rädda dessa fantastiska katter ute i det vilda.

Borås djurpark arbetar med ett långsiktigt bevarande av hotade djurarter, var med oss att förverkliga att de vilda geparderna kan bli livskraftiga igen! kl 14.15 varje dag kommer våra fantastiska djurvårdare att berätta mer om vårt arbete och våra geparder. Kom på ett besök och var en del av arbetet eller ta chansen och Swisha valfri summa till 123 088 95 92.

Alla engagemang räknas!

Dela detta inlägget