Djurparkens historia

Borås Djurpark är en 43 hektar grön oas mitt i Borås som grundades 1962. Vår huvudinriktning är att visa de stora afrikanska djuren samt nordiska vilda djur. Vi jobbar för att djuren ska vistas i en så naturlig miljö som möjligt och stimuleras till naturliga beteenden. I Borås Djurpark AB ingår förutom djurparken även Borås Camping. Bolaget har 57 fast anställda, sommartid uppgår antalet till drygt 250. Årligen har parken ca 200 000 besökare.

År 2011 hade djurparken 282 000 besökare. 2023 – 186 000 besökare

Djurparkens utveckling

1960>>
Året var 1958. Sigvard Berggren hade kommit hem till Sverige från en av sina många resor till Afrika. Med sig i bagaget hade han en lejonunge som han hittade i Sudan. Lejonet får namnet Simba. Under påföljande år införskaffade han fler exotiska djur, och Boråsarna vallfärder till hemmet i Tosseryd för att se dem. Tre år senare beslutade Borås Kommun, som hade uppmärksammat intresset kring Sigvards djur, att bygga Borås Djurpark. De ställde en stor markyta till förfogande och tillsatte Berggren som intendent.
12 maj 1962 öppnade Borås Djurpark grindarna för första gången. Mitt i Borås fanns nu en riktig djurpark med lejon, zebra, struts, gepard, hyena, schimpans, brunbjörn, dvärggetter och hästar. Intres- set var stort. Året därpå kom 285 496 besökare. 1964 anländer tre giraffer och året därefter de första noshörningarna och med dem blev savannen komplett. Då först kunde man tala om tydligt framträdande konturer av en verklig stor viltpark. Ett samgångsexperiment som Borås Djur- park var först i världen att försöka. Idag har många djurparker världen över Borås Djurparks savann som förebild. På slutet av 60-talet kom även kafferbufflarna till Borås. Experimentet med att låta dem gå “fritt” tillsammans med andra exotiska djur uppmärksammades med stort intresse av djurexperter världen runt.

1970>>
Bondgården och Barnens Zoo öppnade. Meningen var att man i denna avdelning skulle samla mindre tamdjur som barnen kunde umgås med på ett enkelt sätt. Såsom fåglar, marsvin, lamm, getter, kalvar, grisar och kaniner. I en annan del av djurparken, närmare bestämt i Sälsjön, sjösattes båten Safira. En tur kostade 3 kr/vuxen och 2 kr/ barn.
I augusti 1971 dog lejonet Simba. Den fjortonåriga lejonhannen var Borås första lejon och djurparkens främsta publikfavorit. Han avlivades eftersom han fick en fraktur på ena frambenet efter en sammandrabbning med ett av de övriga lejonen. Lejon- gruppen fortsatte dock att föröka sig och Borås Djurpark har nu ett trettiotal lejon. Därför exporteras årligen ett stort antal lejon från Borås ut i Europa. 1971 kostade ett säsongskort i Borås Djurpark 12 kr.

1980>>
Lejonhuset och Pingvinshuset byggdes om och den kände naturfotografen Jan Lindblads tigrar Rani och Lillan anländer. Hotade visenter förökar sig i Borås Djurpark. 1982 öppnade en ny visningsplats för elefanterna, en ny entré byggdes och Maraboustorken introducerades som ny art i djurparken och djurparkens första eland- antilop föddes. 1981 startade elefantridningen och året efter testade man samgång mellan björn och varg. Försöket fick avbrytas då hägnet visade sig vara för litet för två så stora arter.

1990>>
1:a januari 1991 bildades bolaget Borås Djurpark AB, efter att i 28 år tillhört Fastighetsföreningen Folkets Park, Boråsparken. I bolaget ingår Borås Djurpark, Borås Camping och Boråsparken. Orangutangflickan Sabine tog det första spadtaget när bygget av det nya aphuset i Borås Djurpark togs. Satsningen, en affär på 7 miljoner, stod klart till säsongsstarten 1993. Med detta ökade apornas område från 200 till 800 kvadratmeter. Förutom apor visades även fåglar, fiskar, ormar och leguaner i huset. Orangutangungen Sol föddes 1996, den första orangutang någonsin som fötts i Sverige. Två år senare föddes Sols lillebror Benjamin. En Järv som rymde från Djurparken 1996 fångades nio månader senare på Torpa säteri tre mil utanför Borås. I nio månader levde den i trakterna utanför staden.

2000>>
Som första djurpark i Sverige fördes geparder och noshörningar tillsammans på samma yta. Samgång av dessa två arter är mycket sällsynt i djurparker. Borås Djurpark gjorde detta som en strävan efter att visa djur på ett så naturligt sätt som möjligt.
Lejonhuset och Savannrestaurangen byggdes om och Aphuset byggdes ut. Arter som är representerade är orangutanger, schimpanser, svartapor, bomullshuvudtamariner och gibboner. Även Sebramangusterna har fått plats i det nya aphuset.

2010>>
Kwanza, Sveriges första elefantkalv föddes i Borås Djurpark (2001). Några år senare byggdes Elefanthuset om, en av de största ombyggnationerna i djurparkens historia. På grund av ombyggnationen av Elefanthuset hade inte djurparken giraffer på 4 år. Men girafferna flyttade sedan tillbaka och kan nu åter igen ses på savannen tillsammans med de andra afrikanska djuren. Visenter från Borås Djurpark skickades för första gången för utsättning i Polen. Under tidigt 1900-tal utrotades alla viltlevande visenter och arten började istället byggas upp i djurparker. Ny underart av tiger anländer, denna gång två sibiriska tigrar.. För sibirisk tiger finns också ett europeiskt avelsprogram, med väl dokumenterade djur. Det gör arbetet med tigrarna extra värdefullt. På 2000-talet fanns det ungefär 70 olika djurarter och omkring 400 individer i Borås Djurpark, det exakta antalet varierar.
Djurparkens största investering någonsin stod klar 2010; en ny björn- anläggning som nu är centrum för den nordiska delen av djurparken. Samma år föddes en rekordkull gepardungar, hela åtta stycken. Den vanligaste kullstorleken hos geparder är 1-5 ungar. 8 i en kull är mycket ovanligt. Geparderna i Borås Djurpark ingår i ett europeiskt avelsprogram som koordineras av den europeiska djurparksorganisationen EAZA (European Association of Zoos and Aquaria). Gepardfödseln blev en världsnyhet som även omtalats i New York Times och Washington Post.

2012>>
Borås Djurpark firade sitt 50-års jubilem.
Nygammal art för året är hyena, den fanns representerad i parken fram till 1965.

2013>>
Borås Djurpark har alltid värnat om miljön och strävar efter en hållbar framtid. Nu har vi synliggjort vårt miljöarbete genom att den 5/7 bli miljödiplomerade. Detta innebär att vi har ett miljöledningssystem och uppfyller kriterierna för ett miljödiplom enligt Svensk miljöbas.
Ny art för året är röd panda.

2014>>
Ny maskot Simba introducerats.

2015>>
Den 13:e juni invigdes det nya Entréhuset i djurparken. Detta blev ett stort lyft för hela entréområdet och funktionen av inpasserandet för våra gäster blev mycket lyckat. Vårt miljöengagemang fortsatte med oförminskakraft vilket bl.a. resulterade i att vi vann första pris i EcoOnline Award, vilket är en utmärkelse för en effektiv och säker kemikaliehantering.

2016>>
Borås Djurpark byter logotyp som anspelar på en tidigare från 70- och 80-talet. I lejonet avspeglas Borås stadsvapen, ullsaxarna. Ponnyridningen avvecklas och ersätts med kaninland och alpackor. Noshörningskalven Bishara föds, djurparkens tredje.

2017>>
Bron som går från entrén till savannen invigs. Elefanthuset byggs ut och står klart under hösten. Simbaland utvecklas med scen och ny lekplats Två visenter skickas till Kaukasus i ett utsättningsprojekt. Strutsarna får kycklingar för första gången, två stycken. En fläckig hyenaunge föds, den första i Sverige.

2018>>
Vi implementerar ett nytt entrésystem i parken. Simbaland byggs ut med vattenlekplats. En ny kiosk tillkommer vid björnarna – Björnkiosken. Ny art är knubbsäl. Schimpansungen Amy föds i juli.

2019>>
Vi inviger Dinopark, ett nytt Dinosaurieland med verklighetstrogna dinosaurer som både låter och rör sig.

2020>>
Ny VD tillträder i februari, Jeanette Lindström. Lotterierna utrustas med lotterihjul och stjärnvinster. En noshörningskalv, Kasai, föds i november. Coronapandemin sprids över världen och lämnar ingen oberörd, inte heller vår verksamhet. För första gången i djurparkens historia är vi tvungna att reglera hur många vi kan släppa in i parken varje dag. Vi anpassar oss efter förutsättningarna och lyckas trots omständigheterna hålla öppet hela sommaren. Borås Djurpark erhåller i september pris för Årets Turismaktör 2020 i Sjuhärad.

2021>>
Bolaget Borås Djurpark AB byter namn till Borås Djurpark och Camping AB. Två visenter skickas till Rumänien för utsättning i bergskedjan Karpaterna. Det är fjärde gången som Borås Djurparks visenter är med i ett utsättningsprojekt. Savannrestaurangens terrass byggs om. Traktorbanan byggs ut och får ett större område. Lansering av ny hemsida och en ny webbshop, all biljettförsäljning sker nu digitalt. I oktober är det premiär för Halloween på Borås Djurpark. Besökarna får för första gången uppleva en Halloweenpyntad park med massor av roliga aktiviteter och nya spännande karaktärer.

2022>>
Borås Djurpark fyller 60 år! Wildlife Camp, ett boendeäventyr mitt bland Afrikas vilda djur, introduceras med 8 tält. Savannrestaurangen byggs om och invigs till påsk. Simbagrillen ersätter tidigare grilltält vid Simbalekplatsen.

2023>>
Bondgårdsområdet byggs om med ny gårdsbutik, nytt gårdskafé, ett nytt lyckohjul och tre nya aktivitetsspel öppnas. Simbascenen genomgår en renovering och blir nu Simbas hem!

2024>>
Lilla Regnskogen invigs och två nya arter, Gul pilgiftsgroda och Rödfotad skogssköldpadda, flyttar in i anläggningen tillsammans med Bomullshuvudtamarinerna. Under maj månad lanserar parken årets två nyheter, Storkrypens Rike och Expedition Utgrävning.