Hoppa till huvudinnehållet

Djurparken

En grön oas mitt i Borås som idag är såväl rekreations-och strövområde som en av Sveriges största och modernaste djurparker. Här finns närmare 600 djur av ungefär 65 arter i en spännande natur.

Huvudinriktningen är att visa de stora afrikanska djuren samt nordiska vilda djur. Djurparken har en historia från 1962 då Sigvard Berggren tillsammans med förutseende kommunalmän startade Borås Djurpark. Lejonet Simba blev snabbt en frontfigur för djurparken, som då blev den första djurparken i Sverige att visa sina arter i naturhägn. Mottot var redan då att visa ”djur i natur”.

Savannen

Även djurparkens samgång av stora afrikanska arter på en gemensam savann blev en stilbildande i hela världen och det 23 000 m2 stora savannhägnet är än idag en av våra stora upplevelser. Att se djur gå i ett gemensamt hägn kan givetvis vara en vacker upplevelse, men avsikten är främst att djuren ska vistas i en så naturlig miljö som möjligt och deras interaktioner arter och individer emellan ska stimulera naturliga beteenden. Denna typ av djurhållning har under åren också visat sig ge goda avelsresultat, vilket gör att Borås Djurpark alltid kan glädja sina besökare med ungar av många arter.

Djurungar

Missa inte den ständigt uppdaterade skylten om nya djurungar för året som finns i backen mitt emot bongoanläggningen. Vissa av våra djur är särskilt svåra att hålla i djurpark men i Borås har erfarenhet i kombination med nytänkande gjort oss framgångsrika.