Mara-projektet

Tjuvjakten på elefanter i Afrika pågår i en takt vi sällan skådat. Den har i vissa områden reducerat antal djur med 90%. Om detta får fortsätta kan Afrikas elefanter försvinna för alltid. Borås Djurpark försöker hjälpa de människor och organisationer som arbetar med att stoppa den illegala jakten på elefanter.

Mara Elephant Project (MEP)

Djurparken stöder Mara Elephant Project (MEP), en organisation som arbetar i ekosystemet Masai Mara i södra Kenya med att motverka konflikten människa och de vilda djuren. Samtidigt har uppgiften att stoppa tjuvjakten tagit mer och mer tid i anspråk för MEP. Detta innebär också att allt mer resurser krävs för den personal vars uppgift är att få stopp på den illegala jakten. Därför har Borås Djurpark startat en insamling för att utrusta de som arbetar i fält (rangerna). Dessa insamlade pengar går oavkortat till inköp av utrustning så som kängor, kläder, GPS sändare etc. Allt för att de skall få den bästa förutsättningen för att motverka och stoppa dödandet av Masai Maras elefanter.

Hjälp oss rädda Elefanterna!

Borås Djurpark skänkte 800 US dollar som en grundplåt för denna insamling. Som besökare i djurparken kan man bidra med en donation till sparbössan i Elefanthuset, genom Swishdonation och genom att köpa vårt ”Elefantvatten”, där 3 kr går oavkortat till MEP.

Swishnr: 123 088 95 92.

Tack för ditt bidrag!

Våra andra bevarandeprojekt

Gepardprojektet

En ny rapport, som publicerats i tidskriften Proceeding of the National Academy of Sciences december 2016, varnar för att geparden är på väg att bli utrotad. Geparden är världens snabbaste däggdjur och man uppskattar att det endast finns ca 7 000 geparder kvar i vilt tillstånd. I början av 1900-talet pratade man om ca 100 000.

Svart sulawesimaka

Svart Sulawesimakak-projektet

Av världens 21 makaker lever 7 på den indonesiska ön Sulawesi. De är alla endemiska, vilket betyder att de inte återfinns någon annanstans på planeten än på just denna ö. Svart Sulawesimakak (Macaca nigra) återfinns på öns allra nordöstligaste spets, en region som kallas Minahasa. Svart Sulawesimakak är den art som står under störst hot idag. Antalet Svarta Sulawesimakaker har minskat med upp till 90% de senaste 40 åren, inte minst på grund av jakt och skövling av regnskog. Arten klassas som akut hotad enligt den internationella rödlistan.