Hoppa till huvudinnehållet

Miljöarbete

20 augusti reviderades Borås Djurparks miljöarbete under 2013/14. Djurparken har uppnått sina mål enligt miljöplanen för 2014 och bedöms ha ett väl fungerande miljöledningssystem. Revisorn från Struktur HB hade inga anmärkningar på miljöarbetet och godkände Borås Djurpark AB för Miljödiplom enligt Svensk Miljöbas fram till 20 augusti 2015.

Här följer några av av punkterna som vi uppfyller.

Vi har:
– inköps och resepolicy som innebär att vi prioriterar miljömärkta varor och tjänster, och anpassar våra resor så den negativa miljöpåverkan minimeras.
– en avfallsrutin som innebär att vi sorterar verksamhetens avfall så effektivt som möjligt.
– en förteckning över samtliga kemikalier vi använder, för att kunna fasa ut de med störst miljöpåverkan.

– Våra bilar är miljöklassade.
– Vi använder oss av så miljövänliga bränslen som möjligt. Såsom E85, Ecopar, Acrylatbensin.
– Vår restaurangverksamet säljer endast palmoljefri mat och konfektyrer.

Borås Djurpark har alltid värnat om miljön och strävar efter en hållbar framtid. Nu har vi synliggjort vårt miljöarbete genom att bli miljödiplomerade. Detta innebär att vi har ett miljöledningssystem och uppfyller kriterierna för ett miljödiplom enligt Svensk Miljöbas.

HÄR KAN DU LADDA NER DJURPARKENS MILJÖBERÄTTELSE:
(klicka på texten för att komma till PDF-filen)

Miljöberättelse 2014

Miljöberättelse 2015

MiljÖberättelse 2016

 

Vad innebär det attvara miljödiplomerad?

Kort kan man säga att man skaffar ett miljöledningssystem för att hantera miljöpåverkan och miljökrav i sin verksamhet. Svensk Miljöbas miljöledningssystem innebär följande.

Att man gör en miljöutredning hur man påverkar miljön med sin verksamhet.
Att man har en miljöpolicy. Hur vi ser på miljön och använda den som ett instrument i miljöarbetet.
Att man sätter upp miljömål. Vad skall förbättras?
Att man gör en miljöplan. Hur skall vi gå tillväga?
Att man har en mijöorganisation. Vem gör vad?
Att man gör en miljörevision för att se hur det går med miljöarbetet och vad kan förbättras.
Det finns en checklista där samtliga tio obligatoriska krav skall vara uppfyllda. I checklistan ingår också praktiska åtgärdspunkter. Det finns ca. sjuttio åtgärdspunkter beroende på vilken verksamhet som bedrivs. 75% av punkterna måste vara uppfyllda.

P1050310

Januari 2016: Fler miljövänliga bilar

Nu byter vi två av våra gamla bilar mot mer miljövänliga bilar.
Bilarna, en Volvo XC70 och en Volvo V40 har både miljömotorer som kommer att köras på fossilfritt bränsle.

P1050242

December 2015: Djurparkens veterinär kör elbil

Borås Djurpark tar ständigt steg framåt för att minska sin klimatpåverkan. I januari i år bytte djurparken ut ett av sina gamla fordon med en ny bil, en elbil, den första i sitt slag i Borås, levererad av Hedin bil. Nu har vi tagit ytterligare ett steg för en hållbar framtid, genom inköp av ytterligare en elbil. Bilen kan köra 16-20 mil på en laddning och ska användas av djurparkens veterinär. Den har bra lastutrymme samt en inredning som kan anpassas för behovet.

P1040912

September 2015: Vinnare Borås Stads interna miljöpris!

I går kväll på miljögalan fick Borås Djurpark motta Borås Stads interna miljöpris. Priset delades ut av miljö och konsumentnämndens ordförande Anita Persson. Motiveringen till priset var att Borås djurpark arbetar aktivt med bevarandearbete, utbildar och informerar om natur och miljö samt arbetar målmedvetet och har kommit långt med att minska sin egen miljöpåverkan.

EcoOnline1

4 maj 2015: Årets vinnare av EcoOnline Award
Vinnarna av EcoOnline Award – årets kemikalieregister 2015, blev i år Borås Djurpark. På Miljö- och kemidagarna den 21 april presenterade djurparkens Driftchef Per-Arne Persson och Avdelningschef Jonas Svensson, hur miljöarbetet på Borås Djurpark ser ut och hur djurparken arbetar med sina kemikalier.

 

 

 

Djurparken som sedan juli 2013 är Miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas införde tidigt i sitt miljöarbete systemet EcoOnline. Avdelningschef, Jonas Svensson, som då var den som ansvarade för djurparkens kemikaliehantering, berättar att det var nästintill omöjligt att hänga med på alla uppdateringar när alla säkerhetsdatablad förvarades i pärmar. Med Eco Archive, EcoOnlines Webbaserade kemikalieregister, har resulterat i en mycket bättre kontroll över bolagets kemikalier.

– I dagsläget har vi 256 kemikalier i vår verksamhet och vi arbetar aktivt med att hitta alternativ till de kemikalierna med miljöpåverkan. Vi har haft väldigt farliga kemikalier som vi har lyckats fasa ut men vi har några kvar som är väldigt svårt att hitta bra alternativ till, exempelvis de vi måste använda för vattenrening i pingvindammen, berättar Jonas.

Ett viktigt steg i kemikaliearbetet har också varit att ändra på de invanda inköpsrutinerna. Borås djurpark har kemikalier på flera olika platser på sina 37 hektar och de är tre stycken inköpsansvariga som ska samordna och hitta bra rutiner för sina inköp. Det hårda förändringsarbetet har gett avkastning och den 21 april belönades djurparken med EcoOnline Award – priset för årets bästa kemikalieregister. Borås djurpark var nominerade tillsammans med Ramirent, Berendsen textil och Atlas Copco secoroc och motiveringen till vinsten löd:

Borås Djurpark är ett medvetet företag som alltid har värnat om miljön och strävar efter en hållbar framtid. De ser en effektiv och säker kemikaliehantering som en viktig del i sitt långsiktiga miljöarbete. Med stort engagemang har Borås Djurpark arbetat med riskbedömningar av kemikalier och med att aktivt fasa ut kemikalier med störst miljöpåverkan.”

Detta är femte året i rad som EcoOnline Award delas ut och syftet med priset är att främja effektiv och säker kemikaliehantering som skapar resultat.

EcoOnline2

Elbil_tekniker_3

Elbil_teknikerbil

Maj 2015:

Borås Djurpark tar ständigt steg framåt för att minska sin klimatpåverkan. I januari började parken använda fossilfri diesel vilket minskar koldioxidutsläppen med 86 % mot konventionell diesel. Nu tar Borås Djurpark ytterligare ett steg för en hållbar framtid. Genom köpet av elbil minskar man ytterligare sin klimatpåverkan. Elbilen laddas dessutom med Bra Miljöval El som kommer från förnyelsebara energikällor. Bilen, en Nissan eNV 200, är den första som Hedins Bil levererar i Borås kan köras 16-20 mil på en laddning. Den skall användas av parkens underhållstekniker internt på arbete i parken och runt om i Borås för att hämta underhållsmaterial.

Elbilar
Elcykel

Februari 2015:

För att minska sin klimatpåverkan har djurparken sex elbilar för interna transporter. Fyra av dessa byttes ut i slutet på februari 2015.

För ärenden inom parken finns även två elcyklar. Tolfte mars levererades ytterligare en elcykel med lastkapacitet som gör att vi inte behöver använda bilar när vi skall transportera lättare gods. Detta är ett led i vår strävan att minska koldioxidutsläppen.

Ytterligare information om Borås Djurparks miljöarbete finns här som nerladdningsbara pdf:er:

Miljöberättelse 2014
Miljöpolicy Borås Djurpark