Hoppa till huvudinnehållet

Borås Djurparks visenter åker till Rumänien – Ska släppas ut i det vilda!

   

Under fredagen lastades totalt fem visenter från djurparker och vilthägn i södra Sverige på en specialtransport med destination Rumänien. Två av dem på Borås Djurpark.
Målsättningen – ett nytt liv i den vilda bergskedjan Karpaterna! 

För hundra år sedan fanns det inga visenter kvar i det vilda. I början av 2000-talet fanns 2000 visenter vilt och i dag har den siffran stigit till över 6000. Den positiva trenden kan till stor del tillskrivas utsättningsprojekt, framförallt i Östeuropa, där djurparker och privata uppfödare många gånger spelat en viktig roll genom att bidra med lämpliga individer. 

– Detta är fjärde gången visenter från Borås Djurpark släpps ut i det vilda, senast hände det 2017. Kon Bonnie och kvigan Bolla blir nu visent nr sex och sju i ordningen! 
Säger Therese Hård, Zoologisk chef på djurparken

Den aktuella transporten samordnas genom skandinaviska EBCC, European Bison Conservation Centre. På plats i den Sydvästra delen av Rumänska Karpaterna, Fagaras Mountains, finns
organisationen FCC, Foundation Conservation Carpathia, som tar hand om visenterna vid ankomst och förbereder dem för ett liv i det vilda. 

– De kommer spendera ett par månader i ett 100ha stort hägn för acklimatisering. Under April/Maj kommer grindarna sedan att öppnas och djuren släppas fria, berättar Therese. 

FCC planerar att skapa en population med minst 100 djur i ett stort naturområde med utsättningar på totalt tre olika platser. Detta är ett av många lyckosamma projekt där återetablering av visent varit centralt under de senaste 20 åren. 

– Visenten har haft en mycket positiv utveckling, något som underströks 2020 då IUCN uppdaterade artens hotstatus från ”Sårbar” till ”Nära hotad”.  En direkt konsekvens av arbetet med återetablering! Vi ser att förutsättningarna är goda för ett lyckosamt liv i det vilda. Bonnie är dessutom försedd med ett radiohalsband vilket ger möjligheten att få uppdateringar om hur anpassningen till det nya livet går!  Berättar Johan Jönsson, Zoolog på Borås Djurpark. 

Förutom de två visenterna från Borås Djurpark är det också två djur med från Eriksberg Hotel and Nature Reserv i Blekinge och ett djur från Skånes Djurpark. De båda djuren från Borås Djurpark är födda och uppvuxna i Borås. 

Även vid tidigare utsättningar från Sverige har EBCC – Skandinavien varit den samordnande kraften. I slutet av 2017 genomfördes en av de största förflyttningarna av visenter, då 17 svenska visenter skickades till ett område sydost om Moskva. Även den gången var två från Borås Djurpark. Transporten utgick från Eriksberg. 

 

Vill du veta mer?! Se intervju i Nyhetsmorgon på Tv4 med Borås Djurparks zoolog Johan Jönsson. KLICKA HÄR