Ankylosaurus

Klubbförsedd pansarvagn, Ankylosaurus magniventris
Ankylosaurus tillhörde gruppen pansardinosaurier. Den var den största av pansardinosaurierna och den sista i utvecklingsperioden innan alla dinosaurier utom fåglarna dog ut för 65,5 miljoner år sedan. Ankylosaurus var liksom de övriga pansardinosaurierna stel och tung.

Vikt:5-8 ton
Längd:6-8 m
Föda:Växter
Fyndplats:Nordamerika & Kanada
Levnadsperiod:68-65,5 miljoner år sedan

Stel ödla

Artnamnet Ankylosaurus magniventris betyder ungefär ”stel ödla med stor mage”. Ankylosaurus var mycket kraftigt byggd. Kroppen var täckt av benplåtar som var cirka 5 cm tjocka och den hade stora taggar som stack ut från både huvud och kropp. Detta pansar utgjorde säkert ett gott skydd mot bett av rovdinosaurier. Stelheten berodde på att många av skelettets ben var sammansmälta, vilket hjälpte till att bära upp den tunga kroppen.

Visste du? Ankylosaurus kunde bli åtta meter lång och väga upp till åtta ton. Trots sin enorma storlek hade den ett mycket litet, kilformat huvud med över 60 pyttesmå tänder i både över- och underkäken med vilka den tuggade i sig de växtdelar den levde av.

Svårfångade

Det kanske märkligaste särdraget hos Ankylosaurus var den enorma, tunga och kraftiga klubban längst ut på stjärten. Klubban var täckt av två stora benplåtar och flera småben och hade ett skaft av sju starkt sammanväxta svanskotor. Stridsklubban måste ha utgjort ett förödande och dödligt vapen när den svingades med full kraft av en fullvuxen Ankylosaurus. Den fick nog Tyrannosaurier och andra rovdinosaurier att tänka sig för både en och två gånger innan de angrep.