Triceratops

Levande stridsvagn, Triceratops horridus
Namnet Triceratops betyder ”Trehornsansikte”. Triceratops var stor som en nutida afrikansk elefant och det enormt stora huvudet som kunde bli tre meter långt hade tre horn. Ett kort horn satt på nosen och ett större, kraftigare och längre över vardera öga. Dessa kunde vara upp till en meter långa. Man vet inte säkert vad kragen och hornen användes till. De kan ha använts till interna strider och till att imponera på artfränder, men de var säkert också effektiva försvarsvapen. Triceratops bakhuvud hade en hjälmliknande benkrage som täckte nacken. Den var säkert ett skydd mot bett av Tyrannosaurus Rex.

Vikt:3,5 ton
Längd:9 m
Föda:Växter
Fyndplats:Nordamerika & Portugal
Levnadsperiod:67-65 miljoner år sedan

Horn och krage

Ett kort horn satt på nosen och ett större, kraftigare och längre över vardera öga. Dessa kunde vara upp till en meter långa. Man vet inte säkert vad kragen och hornen användes till. De kan ha använts till interna strider och till att imponera på artfränder, men de var säkert också effektiva försvarsvapen. Triceratops bakhuvud hade en hjälmliknande benkrage som täckte nacken. Den var säkert ett skydd mot bett av Tyrannosaurus Rex.

Visste du? De triceratopsfossil man funnit visar stor variation i kragarnas utseende. Man trodde därför att de tillhörde olika men närbesläktade triceratopsarter. Numera anser man att kragen ändrade utseende alltefter djuret blev äldre och större. Den signalerade troligen ålder och status hos sin bärare.

Papegojnäbb

Istället för läppar hade Triceratops en näbb liknande den som papegojor har. Munnen saknade tänder i den främre delen men näbben var perfekt till att knipsa av de sega barrväxter och ormbunkar som Triceratops levde av. Det fanns nämligen ännu inga blommor och lövträd vid den här tiden. Födan maldes sedan sönder av kindtänderna innan den svaldes. Triceratops levde ända till slutet av dinosaurieeran som avslutades abrupt med massutrotningen som orsakades av ett asteroidnedslag på Jorden för 65,5 miljoner år sedan.