Deinonychus

Kloförsedd mardröm, Deinonychus antirropus
Deinonychus är släktnamnet och betyder ”förskräcklig klo”, vilket
syftar på den enorma, vassa klo som den andra tån på varje bakfot
var utrustad med. Förutom att skära upp kött kunde klorna användas för att attackera byten. Genom att bakfötternas klor grep tag i sidan på bytet kunde de långa och kraftiga frambensklorna samt sylvassa tänderna slita bytet i stycken. Antirropus är artnamnet och betyder motvikt och syftar på den långa styva stjärtens balanserande funktion.

Vikt: 80-100 kg
Längd: 3-5 m
Föda: Kött
Fyndplats: Nordamerika
Levnadsperiod: 119 miljoner år sedan

Skickliga jägare

Deinonychus hade ganska stor hjärna i jämförelse med andra
dinosaurier, och ansågs vara en beräknande jägare som jagade med artfränder (dinosaurier av samma art) i organiserade flockar.
När de jagade hoppade de med hjälp av sina kraftiga bakben upp på stora dinosaurier. Sedan slet de upp sår på dem med sina stora klor, så att bytet förblödde.

Visste du? När man 1964 fann fossilen av Deinonychus var det en revolutionerande händelse inom fossilforskningen (paleontologin). Tidigare hade man betraktat dinosaurier som ganska tröga och ointelligenta men här hade en rörlig och fartfylld jägare hittats.

Släckt med fåglar

Det som stöder teorin att de jagade i flock är att fynd av Deinonychus-tänder ofta har hittats vid fossil av den tio gånger större växtätaren Tenontosaurus, vilken borde ha varit för stor för en ensam Deinonychus att döda.

Troligen hade Deinonychus fjädrar. Skelettet tyder på att den var nära släkt med dagens fåglar, men man har ännu inte funnit någon fjäderförsedd fossil av denna art.