Velociraptor

Snabb rövare, Velociraptor mongoliensis
Släktnamnet Velociraptor betyder ”Snabb rövare”. Velociraptor var ett smäckert, snabbt och smidigt rovdjur som höll balansen med den långa styva svansen när den sprang. Den kunde springa upp till 45 km/tim. Man tror att den levde i flock och att den på grund av sin relativt stora hjärna kunde samordna attacker på byten flera gånger större än dem själva men också på mindre byten. Kanske så som vargar jagar.

Vikt: 15 kg
Längd: 2 m
Föda: Kött
Fyndplats: Mongoliet
Levnadsperiod: 85-70 miljoner år sedan

Flygande förfäder

Man har ännu inte funnit fossila fjädrar från någon Velociraptor. Däremot liknar knopparna på underarmsbenen dem som flygande fåglar har som fäste för armpennorna. En del forskare tror därför att Velociraptor härstammar från flygande förfäder och alltså är sekundärt flygoförmögen. Andra tror att den använde ”vingarna” till att flaxande hålla balansen medan den grävde sina klor djupare och djupare in i sitt flyende byte.

Visste du? Velociraptor använde sin stora krokliknande klo till att sticka hål på sina bytens vitala organ som halsens vener, artärer och luftrör. Dess storlek och korta framben visar att Velociraptor var marklevande.

Smarta dinosaurier

De smarta dinosaurier som förekommer i Steven Spielbergs Jurassic Parkfilmer och som kallas Velociraptor är egentligen deras amerikanska släkting Deinonychus. Detta berodde på att man vid tiden för den första filmen trodde att Velociraptor och Deinonychus tillhörde samma släkte. För att inte förvirra biobesökarna valde man att behålla namnet Velociraptor även i de följande filmerna